Hakutulos

Frontleitstelle 42:n parakkileirialue

  • Frontleitstelle 42 :n parakkileirialue. Kuva: A. Torvinen

    Frontleitstelle 42 :n parakkileirialue. Kuva: A. Torvinen

Frontleitstelle 42:n parakkileirialue

Tällä rautatien ja Lähteentien välisellä alueella sijaitsi rintamaesikunnan eli Frontleitsstelle 42 :n lager Ounasvaaran leirialue, joka otettiin käyttöön 15.3.1943. Täällä oli kivikoululta siirtyneen entisen Frontsammelstellen lukuisia majoitus ja varasto parakkeja, ilmeisesti iso toimistorakennus autotalli, perunakellari, sauna ja pukeutumistila ja useita käymälärakennuksia – kaikkiaan noin kolmisenkymmentä rakennusta.

Alueella oli noin 10 x 60 metrin kokoinen keskusaukio, jonka ympärillä oli neljä isohkoa rakennusta. Alueelle oli järjestetty Rovaniemen rautatieasemalta sukkulalinja kuljetuksia varten. Kuorma-autot kulkivat alueelle Ranuantien kautta ja jalankulkijat Ounaskosken rautatiesillan kautta ja sillan vierestä merkittyä polkua pitkin. Osa tätä polkua on näkyvissä vieläkin. Leiri oli tarkoitettu lomalle menevien ja lomalta tulevien sekä komennusmiesten ilmoittautumispaikaksi ja tarvittaessa myös majoitukseen. Tänne majoitettiin myös Rovaniemen läpi meneviä yksiköitä tilapäismajoitukseen. Yksi näistä rakennuksista oli rakennussuunnitelman mukaan isohko saunarakennus, jonka jäänteillä nyt olemme. Tähän on tehty tukeva betonilattia, jota rakennuksissa ei yleensä ollut. Ennen Suomeen tuloaan saksalaiset eivät tienneet saunomisesta mitään, mutta pian Suomeen tulon jälkeen he ihastuivat erittäin suuresti saunomiseen. Saksalaiset rakensivat kaikille leirialueilleen melkein ensi töikseen saunan, joka olikin tietenkin tarpeellinen sekä puhdistautumista että virkistäytymistä varten. Kauppalan keskustassa saksalaiset saunoivat omilla saunavuoroillaan myös silloisissa yleisissä saunoissa marssien ryhdikkäästi joukko osastona paikalle.

Nykyisen leirintäalueen kohdalla oli myös syöpäläisten puhdistuslaitos. Sen tehtävänä oli puhdistaa muun muassa täistä rintamalta tulleet sotilaat ja heidän varusteensa lomalle lähtöä varten. Laitoksen kapasiteetti on ollut noin 500 henkilöä per päivä. Syöpäläisten puhdistuslaitoksia oli useita rintamien takana ja läpikulkuleireillä puhdistaminen tapahtui pääosin höyryn ja saunan avulla. Puhdistautumiseen jälkeen lomalaiset saattoivat mennä läpikulkuleireihin, kuten Frontleitstellen kokoamiskeskukseen, yöpyä siellä päivän tai pari ja jatkaa matkaansa eteenpäin kohti Saksaa. Koska Saksalla oli paljon joukkoja Pohjois-Suomessa lomalaisia kulki sota-aikana kymmeniätuhansia näiden puhdistuslaitosten ja läpikulkuleirien kautta.

Saksalaiset räjäyttivät tämänkin alueen rakennukset, joten alueen rakennuksista säilyi vain yksi asuinparakki ja yksi käymälärakennus, jotka on sittemmin purettu. Joitakin rakennusten jäänteitä, kaivantoja ja räjäytyskuoppia on vielä alueella näkyvissä, vaikkakin alue on melko täysin metsittynyt ja jäänteet ovat turvekerroksen alla piilossa. Sodan jälkeen täällä sattui myös ikävä tapaus, kun lasten leikkiessä löytämillään räjähteillä ilmeisesti miina räjähti ja yksi lapsi kuoli ja useita loukkaantui.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tietoja

  • Katsottu: 877
  • Latitude: 66.4982439032326
  • Longitude: 25.7495375072171

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR